Администратор

Администратор

Асоцијацијата за корпоративна безбедност - Скопје во соработка со Здружението на јавни обвинители и Агенцијата за приватно обезбедување Никоб – Скопје, организираше научно-стручно советување на тема: “Употреба на полиграфското испитување – актуелни проблеми и предизвици за полицијата, јавното обвинителство, судот, адвокатурата и корпоративната заедницаˮ.

Меѓународна научна и стручна конференција

Реформата на националниот безбедносен систем во контекст на НАТО и ЕУ интеграцијата

Повик за научни и стручни трудови

Bо просториите на Универзитетот за  аудиовизуелни уметности ,,Европска Филмска Театарска и Танцова Академија, се одржа тркалезна маса на тема "Вештачка интелигенција и уметничко право"

АСОЦИЈАЦИЈАТА ЗА КОРПОРАТИВНА БЕЗБЕДНОСТ ОД СКОПЈЕ, ОРГАНИЗИРА ЕДНОДНЕВЕН СЕМИНАР НА ТЕМА: “ПОДИГНУВАЊЕ НА СВЕСТА ЗА ИНФОРМАЦИСКАТА БЕЗБЕДНОСТ (СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА САЈБЕР БЕЗБЕДНОСТА) НА КОМПАНИИТЕ КАКО ВАЖЕН СЕГМЕНТ НА КОРПОРАЦИСКАТА ЗАШТИТА“

 

ОСНОВАНА АСОЦИЈАЦИЈА НА МЕНАЏЕРИ ЗА КОРПОРАТИВНА БЕЗБЕДНОСТ -  Southeast Europe Corporate Secutity Association (SEECSA), СО СЕДИШТЕ ВО ЗАГРЕБ.
За Претседател е избран проф. д-р Драган Триван, претседател на Српската асоцијација менаџери за корпоративна безбедност до 2020 година, кога претседателството ќе го превземе м-р Ален Остојиќ, претседател на Хрватското здружение менаџери за сигурност. 

Освен наведените како основачи на  SEECSA, како нова регионална асоцијација во светот на сигурноста се и проф. д-р Денис Чалета, претседател на словенечкото здружение на менаџери за сигурност и проф. д-р Атанас Козарев, претседател на македонската асоцијација за корпоративна безбедност. 

SEECSA за водечка цел има  да им овозможи усовршување на менаџерите за сигурност преку интерната академија  Business Security Academy, размена на информации за трендовите на криминал и технологиите и алатките за борба против него, за да се обезбеди поголема сигурност за деловната заедница на Југоисточна Европа. 
Набрзо се очекува придружување и на менаџерие за сигурност на Романија и Бугарија. Како една од првите активности на 

SEECSA  е организирање на конференција од подрачјето на економијат аи сигурнсота во 2019 година во Дубровник. (повеќе на следниот линк: HRVATSKI DANI SIGURNOSTI: Osnovana SEECSA, regionalna asocijacija menadžera korporativne sigurnosti - HUMS

Во организација на Асоцијацијата за корпоративна безбедност на Европски универзитет РМ во Скопје на 17 ноември се одржа еднодневен семинар на тема „Приватните детективи во областа на корпоративната безбедност, кривичната постапка и бизнис разузнавањето„. Целта на семинарот беше создавање услови за непречено користење на услугите на приватните детективи во нашата држава согласно Законот за детективската дејност и Законот за кривичната постапка од страна на физичките и правните лица во граѓанската, кривичната постапка, но и за приватните потреби. Исто така се разговараше за унапредување на детективската дејност во практиката, како и согледување на одредени законски слабости во постоечката регулатива; мотивирање на дипломираните детективи да се исправат пред предизвикот да отпочнат самостојно со вршење на оваа дејност и други значајни прашања од оваа област.
На семинарот присуствуваа претставници на бизнис заедницата во нашата држава, експерти од академската и стручна јавност, студенти на прв и втор циклус студии на Факултетот за детективи и криминалистика при ЕУРМ.
Претседателот на Асоцијацијата за корпоративна безбедност од Скопје, проф. д-р Атанас Козарев истакна дека уставната детерминираност на заштитата на темелните уставни вредности како што се човековите слободи и права и правната заштита на сопственоста, придонесе за развивање на секундарни форми на нивна заштита, а во таа смисла и до појава и развој на детективската дејност.

Прочитајте повеќе на Vecer.press

Стручниот собир со меѓународно учество на менаџери за корпоративна безбедност од јавниот и приватниот сектор во Република Србија и земјите во регионот, со цел размена на искуства и примери на добра практика, традиционално и оваа година се одржа на 11.10.2018 година во хотелот Холидеј ин во Белград.

Организатори на конференцијата беа Српската асоцијација на менаџери за корпоративна безбедност во соработка со Асоцијацијата на менаџери за корпоративна безбедност на Југоисточна Европа (SECSA) и водечкиот електронски магазин во областа на безбедноста SecuritySEE.com. Генерален покровител на конференцијата беше компанијата Dahua Technology, водечки светски производител на сигурносна опрема и решенија за безбедност.

Собирот на конференцијата претставува традиционално собирање на менаџерите за корпоративна безбедност како посебна струка, со цел размена на искуства и примери на добри практики, како и укажување на значењето од воспоставувањето на системот за корпоративна безбедност во процесите на управување во јавните и приватните компании и другите инстититуции.

На самиот почеток на конференцијата, во име на Српската асоцијација на менаџери за корпоративна безбедност, присутните ги поздрави проф. д-р Драган Триван, претседател на САМКБ, кој меѓу другото истакна: во изминатите неколку години, имаме голем број на менаџери за корпоративна безбедност од приватните компании и јавните претпријатија од Србија и странство. Конференцијата е препознатлива и преку доделувањето на престижните годишни награди за најдобри менаџери за корпоративна бебзбедност и компании со најдобри резултати во областа на корпоративната безбедност.ˮ

Воведно обраќање имаа и генерал мајор Срѓан Ѓорѓевиќ во име на Министерството за одбрана на Република Србија, д-р Звездан Радојоковиќ – помошник директор на полицијата во Министерството за внатрешни работи, Маринко Радиќ – генерален секретар на Повереникот за информации од јавно значење и заштита на податоци за личноста.

После воведниот дел, се пристапи кон доделување на годишните награди за 2017 година на компании и поединци заслужи за развој на Асоцијацијата и корпоративната безбедност во Република Србија. Наградите ги врачи претседателот на извршниот одбор на Српската асоцијација на менаџери за корпоративна безбедност, г-дин Дејан Павловиќ.

После доделувањето на наградите, отпочна работниот дел. Првиот дел од конференцијата го одбележаа излагањата и дискусиите на тема поврзана со актуелната GDPR Уредба и нејзината примена во доменот на корпоративната безбедност. Посебна презентација во овој дел имаше м-р Ален Остојиќ, претседател на Хрватското здружение на менаџери за корпоративна безбедност кој ги претстави проблемите со кои се соочува во практиката Хрватска, како членка на ЕУ.

Натаму, се одржа тркалезна маса под назив: Компаниите и новата европска регулатива – Општа уредба за заштита на податоци за личноста GDPR (General Data protection Regulation)ˮ, под модераторство на доц. д-р Горан Матиќ.

После дискусијата на оваа тема, се пристапи кон потпишување на Протокол за пристапување на Асоцијацијата за корпоративна безбедност во Република Македонија во Асоцијацијата на менаџери за корпоративна безбедност во Југоисточна Европа.

Во вториот дел од конференцијата, излагачите и присутните се фокусираа на актуелното прашање за заштита на критичната инфраструктура. Во овој дел, посебна презентација имаа: Бојан Томиќ – помошник началник во Секторот за вонредни состојби при МВР на Република Србија, проф. д-р Денис Чалета, Претседател на Словенечкото здружени за корпоративна безбедност, кој ги запозна присутните со најдобрите практики за одбрана на критичната инфраструктура на Европската унија, Живко Бабовиќ – началник на Управата за управување со ризици во Секторот за вонредни состојби на МВР на Република Србија. На крајот се одржа тркалезна маса на тема: Вонредните ситуации и заштитата на критичната инфраструктура од аспект на корпоративната безбедност, чиј што модератор беше проф. д-р Атанас Козарев, декан на Факултетот за детективи и криминалистика при Европскиот универзитет и претседател на Асоцијацијата за корпоративна безбедност во Република Македонија.

Во завршната сесија од конференцијата, учесниците ги споделија своите лични искуства од практиката на организациите од каде што доаѓаат, со заклучок дека стручњаците од областа на корпоративната безбдност во иднина треба да имаат повеќе интердсциплинарни вештини, со кои ќе бидат во состојба ефикасно да дејствуваат во областа на управувањето со ризици, а кои ги наметнува динамичното безбедносно опкружување.


Повеќе детали за настанот:

Покана (СРБ) 

Програма

Апликација

Adria Security Summit, leading annual conference and exhibition of the Adriatic region's security industry, will be held at Gospodarsko razstavišče - Ljubljana Exhibition and Convention Centre in Ljubljana, Slovenia, from 12 – 14 September 2018. The Summit will bring together all participants in the supply chain: from manufacturers, distributors, dealers, installers and system integrators to consultants and end users from all vertical markets.

We gather the best there are. Speakers at Adria Security Summit are leading figures from renowned security companies such as Bosch, Dahua, Hikvision, ASSA ABLOY, HID Global, Securitas, G4S, Avigilon, Honeywell, Cisco, Messe Frankfurt, as well as representatives of the regional security associations.

The Summit will focus on video surveillance, anti-burglary, access control and alarm systems as well as other security solutions. Yet, its scope goes beyond these traditional security solutions, as this edition will also cover the latest in security and safety technology such as IoT, artificial intelligence, intelligent video analytics and smart identity technologies.In over 3,000 m2 of exhibition area, more than 70 regional and world companies will place their booths.

Registration is available at adriasecuritysummit.com, where you can finde Floor plan with the list of all confirmed exhibitors. For any further information, please contact Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите..

Organizer of the Summit is „a&s Adria“ Magazine, with the support of Messe Frankfurt company. Co-organizers are Slovenian Chamber for Private Security, Chamber of the Republic of Macedonia for private security, Serbian Corporate Security Managers Association and Bosnian Association of Security Managers

 Официјален сајт на настанот: Adria Security Summit          

 Регистрирајте се на настанот: