Администратор

Администратор

АСОЦИЈАЦИЈАТА ЗА КОРПОРАТИВНА БЕЗБЕДНОСТ ОД СКОПЈЕ, ОРГАНИЗИРА ЕДНОДНЕВЕН СЕМИНАР НА ТЕМА: “ПОДИГНУВАЊЕ НА СВЕСТА ЗА ИНФОРМАЦИСКАТА БЕЗБЕДНОСТ (СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА САЈБЕР БЕЗБЕДНОСТА) НА КОМПАНИИТЕ КАКО ВАЖЕН СЕГМЕНТ НА КОРПОРАЦИСКАТА ЗАШТИТА“

 

ОСНОВАНА АСОЦИЈАЦИЈА НА МЕНАЏЕРИ ЗА КОРПОРАТИВНА БЕЗБЕДНОСТ -  Southeast Europe Corporate Secutity Association (SEECSA), СО СЕДИШТЕ ВО ЗАГРЕБ.
За Претседател е избран проф. д-р Драган Триван, претседател на Српската асоцијација менаџери за корпоративна безбедност до 2020 година, кога претседателството ќе го превземе м-р Ален Остојиќ, претседател на Хрватското здружение менаџери за сигурност. 

Освен наведените како основачи на  SEECSA, како нова регионална асоцијација во светот на сигурноста се и проф. д-р Денис Чалета, претседател на словенечкото здружение на менаџери за сигурност и проф. д-р Атанас Козарев, претседател на македонската асоцијација за корпоративна безбедност. 

SEECSA за водечка цел има  да им овозможи усовршување на менаџерите за сигурност преку интерната академија  Business Security Academy, размена на информации за трендовите на криминал и технологиите и алатките за борба против него, за да се обезбеди поголема сигурност за деловната заедница на Југоисточна Европа. 
Набрзо се очекува придружување и на менаџерие за сигурност на Романија и Бугарија. Како една од првите активности на 

SEECSA  е организирање на конференција од подрачјето на економијат аи сигурнсота во 2019 година во Дубровник. (повеќе на следниот линк: HRVATSKI DANI SIGURNOSTI: Osnovana SEECSA, regionalna asocijacija menadžera korporativne sigurnosti - HUMS

Во организација на Асоцијацијата за корпоративна безбедност на Европски универзитет РМ во Скопје на 17 ноември се одржа еднодневен семинар на тема „Приватните детективи во областа на корпоративната безбедност, кривичната постапка и бизнис разузнавањето„. Целта на семинарот беше создавање услови за непречено користење на услугите на приватните детективи во нашата држава согласно Законот за детективската дејност и Законот за кривичната постапка од страна на физичките и правните лица во граѓанската, кривичната постапка, но и за приватните потреби. Исто така се разговараше за унапредување на детективската дејност во практиката, како и согледување на одредени законски слабости во постоечката регулатива; мотивирање на дипломираните детективи да се исправат пред предизвикот да отпочнат самостојно со вршење на оваа дејност и други значајни прашања од оваа област.
На семинарот присуствуваа претставници на бизнис заедницата во нашата држава, експерти од академската и стручна јавност, студенти на прв и втор циклус студии на Факултетот за детективи и криминалистика при ЕУРМ.
Претседателот на Асоцијацијата за корпоративна безбедност од Скопје, проф. д-р Атанас Козарев истакна дека уставната детерминираност на заштитата на темелните уставни вредности како што се човековите слободи и права и правната заштита на сопственоста, придонесе за развивање на секундарни форми на нивна заштита, а во таа смисла и до појава и развој на детективската дејност.

Прочитајте повеќе на Vecer.press

Стручниот собир со меѓународно учество на менаџери за корпоративна безбедност од јавниот и приватниот сектор во Република Србија и земјите во регионот, со цел размена на искуства и примери на добра практика, традиционално и оваа година се одржа на 11.10.2018 година во хотелот Холидеј ин во Белград.

Организатори на конференцијата беа Српската асоцијација на менаџери за корпоративна безбедност во соработка со Асоцијацијата на менаџери за корпоративна безбедност на Југоисточна Европа (SECSA) и водечкиот електронски магазин во областа на безбедноста SecuritySEE.com. Генерален покровител на конференцијата беше компанијата Dahua Technology, водечки светски производител на сигурносна опрема и решенија за безбедност.

Собирот на конференцијата претставува традиционално собирање на менаџерите за корпоративна безбедност како посебна струка, со цел размена на искуства и примери на добри практики, како и укажување на значењето од воспоставувањето на системот за корпоративна безбедност во процесите на управување во јавните и приватните компании и другите инстититуции.

На самиот почеток на конференцијата, во име на Српската асоцијација на менаџери за корпоративна безбедност, присутните ги поздрави проф. д-р Драган Триван, претседател на САМКБ, кој меѓу другото истакна: во изминатите неколку години, имаме голем број на менаџери за корпоративна безбедност од приватните компании и јавните претпријатија од Србија и странство. Конференцијата е препознатлива и преку доделувањето на престижните годишни награди за најдобри менаџери за корпоративна бебзбедност и компании со најдобри резултати во областа на корпоративната безбедност.ˮ

Воведно обраќање имаа и генерал мајор Срѓан Ѓорѓевиќ во име на Министерството за одбрана на Република Србија, д-р Звездан Радојоковиќ – помошник директор на полицијата во Министерството за внатрешни работи, Маринко Радиќ – генерален секретар на Повереникот за информации од јавно значење и заштита на податоци за личноста.

После воведниот дел, се пристапи кон доделување на годишните награди за 2017 година на компании и поединци заслужи за развој на Асоцијацијата и корпоративната безбедност во Република Србија. Наградите ги врачи претседателот на извршниот одбор на Српската асоцијација на менаџери за корпоративна безбедност, г-дин Дејан Павловиќ.

После доделувањето на наградите, отпочна работниот дел. Првиот дел од конференцијата го одбележаа излагањата и дискусиите на тема поврзана со актуелната GDPR Уредба и нејзината примена во доменот на корпоративната безбедност. Посебна презентација во овој дел имаше м-р Ален Остојиќ, претседател на Хрватското здружение на менаџери за корпоративна безбедност кој ги претстави проблемите со кои се соочува во практиката Хрватска, како членка на ЕУ.

Натаму, се одржа тркалезна маса под назив: Компаниите и новата европска регулатива – Општа уредба за заштита на податоци за личноста GDPR (General Data protection Regulation)ˮ, под модераторство на доц. д-р Горан Матиќ.

После дискусијата на оваа тема, се пристапи кон потпишување на Протокол за пристапување на Асоцијацијата за корпоративна безбедност во Република Македонија во Асоцијацијата на менаџери за корпоративна безбедност во Југоисточна Европа.

Во вториот дел од конференцијата, излагачите и присутните се фокусираа на актуелното прашање за заштита на критичната инфраструктура. Во овој дел, посебна презентација имаа: Бојан Томиќ – помошник началник во Секторот за вонредни состојби при МВР на Република Србија, проф. д-р Денис Чалета, Претседател на Словенечкото здружени за корпоративна безбедност, кој ги запозна присутните со најдобрите практики за одбрана на критичната инфраструктура на Европската унија, Живко Бабовиќ – началник на Управата за управување со ризици во Секторот за вонредни состојби на МВР на Република Србија. На крајот се одржа тркалезна маса на тема: Вонредните ситуации и заштитата на критичната инфраструктура од аспект на корпоративната безбедност, чиј што модератор беше проф. д-р Атанас Козарев, декан на Факултетот за детективи и криминалистика при Европскиот универзитет и претседател на Асоцијацијата за корпоративна безбедност во Република Македонија.

Во завршната сесија од конференцијата, учесниците ги споделија своите лични искуства од практиката на организациите од каде што доаѓаат, со заклучок дека стручњаците од областа на корпоративната безбдност во иднина треба да имаат повеќе интердсциплинарни вештини, со кои ќе бидат во состојба ефикасно да дејствуваат во областа на управувањето со ризици, а кои ги наметнува динамичното безбедносно опкружување.


Повеќе детали за настанот:

Покана (СРБ) 

Програма

Апликација

Adria Security Summit, leading annual conference and exhibition of the Adriatic region's security industry, will be held at Gospodarsko razstavišče - Ljubljana Exhibition and Convention Centre in Ljubljana, Slovenia, from 12 – 14 September 2018. The Summit will bring together all participants in the supply chain: from manufacturers, distributors, dealers, installers and system integrators to consultants and end users from all vertical markets.

We gather the best there are. Speakers at Adria Security Summit are leading figures from renowned security companies such as Bosch, Dahua, Hikvision, ASSA ABLOY, HID Global, Securitas, G4S, Avigilon, Honeywell, Cisco, Messe Frankfurt, as well as representatives of the regional security associations.

The Summit will focus on video surveillance, anti-burglary, access control and alarm systems as well as other security solutions. Yet, its scope goes beyond these traditional security solutions, as this edition will also cover the latest in security and safety technology such as IoT, artificial intelligence, intelligent video analytics and smart identity technologies.In over 3,000 m2 of exhibition area, more than 70 regional and world companies will place their booths.

Registration is available at adriasecuritysummit.com, where you can finde Floor plan with the list of all confirmed exhibitors. For any further information, please contact Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите..

Organizer of the Summit is „a&s Adria“ Magazine, with the support of Messe Frankfurt company. Co-organizers are Slovenian Chamber for Private Security, Chamber of the Republic of Macedonia for private security, Serbian Corporate Security Managers Association and Bosnian Association of Security Managers

 Официјален сајт на настанот: Adria Security Summit          

 Регистрирајте се на настанот:

                                                                                                                                

На 19.05.2018 година во Хотелот Парк Резиденс, Скопје, организирана од Асоцијацијата за корпоративна безбеднист и Никоб обезбедување се одржа Четвртата меѓународна научна и стручна конференција на тема: Интегрирана корпоративна безбедност и дигиталните трансформации- Предизвик за академската заедница и модерните корпорации .  Цел на конференцијата беше истражување и размена на инфорамции, практики и теоретски сознанија за улогата на корпоративната безбедности успешно водење бизнис кај современите корпорации. Учествуваа и свои трудови презентираа угледни професори и стручни лица од областа на безбедноста, меѓу кои професорите од ЕУРМ.

На следните линкови може да погледнете повеќе статии поврзани со конференцијата:

Галерија:

Arrow
Arrow
PlayPause
ArrowArrow
Slider

Превземете ја целосната Агендата од настанот (PDF)

Целосен зборник од конференцијата (PDF)

ТРУДОВИ

Ред. бр. Име и презиме Труд
1 Mилош Божиновски Компјутерски криминалитет и импликациите врз деловното работење во  современите корпорации
2.

Славица Марковска

3.

Роберт Вртески

Бизнис разузнавање

4.

Африм Цека

Концептот на слободите и правата на човекот наспроти репресивните овластувања на приватните обезбедувачи во Република Македонија

5.

 Феџри Шаини

Аспекти на одговорноста во областа на приватното обезбедување во Република Македонија 

6.

Семир Колиќ

 Комора за приватно обезбедување

7.

 

 

Драги учесници,

Задоволство ни е да Ве поканиме да учествувате на Четвртата Меѓународна научна и стручна конференција со наслов: “Интегрирана корпоративна безбедност – Дигитални трансформации како предизвик за академската заедница и модерните корпорацииˮ, која ќе се одржи на 19 мај 2018 година во Скопје, Република Македонија, во организација на Асоцијацијата за корпоративна безбедност – Скопје.

Конференцијата се организира во соработка со Агенцијата за приватно обезбедување  НИКОБ – Скопје.

ПРОГРАМСКИ ОДБОР

ПОЧЕСНИ ЧЛЕНОВИ

-          Г-дин Кирил Лазаров, НИКОБ – Скопје, член

-          Г-дин Марјанчо Спасовски, Телеком, Скопје, член

-          Академик проф. д-р Ибрахим Јусуфраниќ, Ректор, Интернационален универзитет Травник – Травник, Босна и Херцеговина, член

-          Проф. д-р Стојан Славески, Директор на Дирекција за безбедност на класифицирани информации, Република Македонија

-          Проф. д-р Слободан Нешковиќ,  Центар за стратешки истражувања и национална безбедност ЦЕСНА – Б, Белград, Република Србија , член

-          Проф. д-р Љупчо Стојчески, Факултет за економски науки, Европски универзитет, Република Македонија

ПРЕТСЕДАТЕЛ И ЧЛЕНОВИ

-          Вонр.проф.д-р Атанас Козарев, Претседател на Асоцијацијата за корпоративна безбедност – Скопје, Декан на Факултетот за детективи и криминалистика, ЕУРМ, Скопје, Република Македонија, претседател

-          Проф. д-р Драган Триван, Факултет за деловни студии и право, Универзитет Унион Никола Тесла, Белград, Република Србија, Српска асоцијација на менаџери за корпоративна безбедност, Република Србија,  член

-          Доц. д-р Сеџад Милановиќ, Интернационален универзитет Травник – Травник, Министер за економија, Среднобосански кантон, Босна и Херцеговина, член

-          Проф. д-р Здравко Скакавац, Факултет за правни и пословни студии Др. Лазар Вркатиќ, Нови Сад, Република Србија, член

-          Проф. д-р Оливера Инјац, Универзитет Доња Горица, Црна Гора, член

-          Проф. д-р Денис Чалета, Факултет за државни и европски студии, Крањ, Институт за корпоративни безбедносни студии , Љубљана, Република Словенија, член

-          Проф. д-р Бејтуш Гаши, Декан на Факултетот за јавна безбедност, Заменик министер  во Министерство за безбедносни служби на Република Косово, член

-          Проф. д-р Томо Борисов, Заменик Ректор, Висока школа за безбедност и економија, Пловдив,  Република Бугарија, член

-          Доц. д-р Александра Миличинска – Гутевска, Факултетот за детективи и криминалистика, ЕУРМ, Скопје, Република Македонија, член

-          Проф.д-р Лада Садиковиќ, Факултет за криминологија, криминалистика и безбедносни студии, Универзитет во Сараево, Босна и Херцеговина, член

-          Проф. д-р Миле Матијевиќ, Декан на Факултетот за правни науки, Универзитет за пословни студии, Бања Лука, Република Српска, член

-          Вонр.проф. д-р Татјана Гергинова, Факултет за безбедност, Универзитет Св. Климент Охридски, Битола, член

-          Вонр.проф. д-р Љупчо Сотировски, Факултетот за детективи и криминалистика, Европски универзитет, Република Македонија, член

-          Доц. д-р Анис Сефидановски, Декан на Факултетот за информатика, Европски универзитет, Република Македонија, член

ОРГАНИЗАЦИОНЕН ОДБОР

-          Доц. д-р Ненад Танески Воена Академија, Скопје, претседател

-          М-р Ебру Ибиш, Факултет за правни науки, Европски универзитет, Република Македонија, член

-          Каролина Гешкоска, НИКОБ Скопје

ЦЕЛ НА КОНФЕРЕНЦИЈАТА

Цел на конференцијата е истражување и размена на информации, практики и теоретски сознанија за улогата на интегрираната корпоративна бебедност за успешно водење бизнис кај современите корпорации.  Постојат бројни предизвици пред академската заедница во врска со клучните детерминанти на бизнис поддржувачите и дигиталните трансформации. Исто така и современите корпорации развиваат стратегии за редуцирање на корпоративните безбедносни ризици и закани.  Овие цели се во функција на унапредување на безбедносните капацитети во деловното работење, подигнување на интегритетот на компаниите, развој на информационата безбедност и зашитита на личните податоци и деловна тајна.

ТЕМАТСКИ ПОДРАЧЈА НА КОНФЕРЕНЦИЈАТА

 • Интегрирана корпоративна безбедност
 • Поддршка на бизнисот
 • Дигитални трансформации
 • Корпоративен криминал
 • Компјутерски криминал
 • Корпоративно управување
 • Корпорациите и економската транзиција во Република Македонија
 • Извори и облици на загрозување на безбедноста на корпорациите
 • Бизнис разузнавање
 • Влијание на корпоративната безбедност врз економската стабилност на државите
 • Корпоративната безбедност и заштита на тајноста на податоците
 • Корпорациите и информатичката заштита
 • Теорија на информатичко разузнавање
 • Човековите права и корпоративната безбедност
 • Кривично-процесни аспекти на корпоративната безбедност

УЧЕСНИЦИ

1.научници од повеќе области заинтересирани за развој на информатичкото општество, практичари  и експерти од областа на телекомуникациите, информационите системи, системите за заштита на личните податоци, класифицираните информации, претставници на владата, како и невладини организации,;

2.универзитетски професори и асистенти;

3.студенти на прв, втор и трет циклус на студии.

СЛУЖБЕНИ ЈАЗИЦИ НА КОНФЕРЕНЦИЈАТА

Македонски/Англиски/Српски//Босански/Албански

РОКОВИ ЗА ДОСТАВУВАЊЕ НА ТРУДОВИТЕ

Предавање на апстрактите  15.03.2018.

Известување за прифаќање на апстрактите 30.03.2018.

Доставување на трудовите 15.04.2018.

Известување за прифаќање на трудовите 01.05.2018.

ТЕХНИЧКИ УПАТСТВА ЗА АВТОРИТЕ

Ги повикуваме авторите да испратат наслов и апстракт на трудот до 12.03.2018. Насловот и апстрактот треба да бидат напишан на македонски јазик и англиски (14 pt bold).  Апстрактот треба да содржи кратки одговори на прашањата: кои се мотивите/целите за истражување, што е реализирано, како е реализирано, кои се главните резултати и кое е значењето на истражувањето. Одговорите во апстрактот да биат на максимално 150 зборови. Апстрактот да се пишува во облик на едностепен текст, font Times New Roman, size 10, проред 1, маргини 2.5. Потребно е да се напише наслов на трудот, име и презиме на авторот, назив на организацијата, поштенска адреса, број на телефон, број на факс и e-mail адреса. На крајот од апстрактот да се наведат до пет клучни зборови. Апстрактот да се испрати во електронски облик до Организациониот одбор на е-маил адреса: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Трудот, вклучувајќи ги табелите и графичките прилози, треба да биде распореден најмногу до 7 страници и истиот треба да биде изработен во: Microsoft Office – Word 2010, font – Times New Roman, големина на фонтот – 11, фусноти со фонт Times New Roman, големина на фонтот – 9, проред 1,5, големина на страницата Custom size (Width: 16,5 , Height: 24), и Top: 2,5 cm; Bottom: 1,8 cm; Left: 1,8; Right: 1,8 cm, Gutter: 0 cm); Името на авторот, институцијата, e-mail, и земјата се пишуваат во горниот десен агол од првата страна на трудот; Насловот на трудот е на првата страна под името на авторот, центриран и напишан со големина на фонт 14 и bold; Апстрактот и клучните зборови се додаваат веднаш под насловот на трудот и се напишани со фонт 11; Текстот на трудот доаѓа во нивно продолжение.

Табелите се прикажуваат во текстот или на посебна страна на крај од трудот. Над табелата се наведува ознаката: Табела, реден број на табелата според редоследот на табелите во трудот и краток информативен наслов (на пример: Табела1: Стапки на раст на реалниот БДП во Р. Македонија). Под табелата се наведува изворот со фонт 10, од десната страна на долниот дел на табелата.

Графичките прилози се прикажуваат во текстот или на посебна страна на крајот на трудот. Над графичкиот прилог се наведува ознаката Графикон , реден број на графиконот според редоследот во трудот и краток информативен наслов (на пример, Графикон 1: БДП според производствениот метод). Под графиконот се наведува изворот со фонт 10, од десната страна на долниот дел на графиконот.

Публикувани ќе бидат само трудовите што се изработени согласно упатствата на организаторот.

Цитирање на литературата

Користената литература се цитира користејќи го харвардскиот стил. За начинот на наведување на изворите во користената литература (библиографија) можете да ги користите следниве примери:

1. Bruyere, R.: Credit Derivate and Structured Credit: A Guide for Investors. New Jersey: John Wiley & Sons. 2006.

2. European Investment Bank: EIB Steps Up and Diversifies its Financing in the Western Balkans: EUR 320 million in 2001. Luxemburg: EIB: Annual Press Conference, 2002. No.8.

3. EC: White paper: European transport policy for 2010: time to decide. Luxembourg: Office for Official Publications of the European Communities, 2001.

4. Kenneth, B.: International transport: Linking Europe's future to the rest of the world. Innovation: "The European Journal of Social Sciences". Vol. 10 (1997) pp. 231-247.

5. http://www.stat.gov.mk (20 Dec. 2011)

Доколку цитираните референци имаат три или повеќе автори, во текстот се наведува презимето на првиот автор и скратеницата и др. (et.al.).

Службени јазици на конференцијата

Македонски/Англиски/Српски//Босански/Албански

 КОТИЗАЦИЈА

Авторите плаќаат 3000 денари

Коавторите плаќаат  – 1800 денари

Останатите учесници плаќаат 1500 денари.

Денарска сметка

Назив напримачот: Асоцијација за корпоративна безбедност - Скопје

Банка на примачот: Комерцијална банка А.Д. Скопје

Сметка:300000003850936

Котизацијата вклучува: учество на конференцијата и акредитација, Зборник на трудови (CD), сертификат за учество на конференцијата и коктел. Котизацијата да се уплати до 15 април 2018 година.

За било какви прашања, контактирајте на следнитот телефон: +389 70606 994; или е-маил: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Со задоволство Ве очекуваме да присуствувате на конференцијата.

 

Добредојдовте!

 
ПРЕВЗЕМИ PDF ПОКАНА / DOWNLOAD PDF INVITATION

Универзитетот во Травник ja организираше 16 Меѓународна конференција наречена " Економски, правни, комуникациски аспекти на земјите од Западен Балкан, со посебен осврт на БиХ во процесот на пристапување во Европската Унија". На конференцијата присуствуваше проф. др. Атанас Козарев, кој што е претседател на Асоцијацијата за корпоративна безбедност и декан на Факултетот за детективи и криминалистика при Европскиот Универзитет Скопје. Повеќе за настанот може да погледнете на следниот ЛИНК.

Вторник, 03 Октомври 2017 10:38

Соработка помеѓу АКБ и ЦЕСНА Б

На ден 26.09.2017 година се потпиша Меморандум за разбирање (соработка) помеѓу Асоцијацијата за корпоративна безбедност - Скопје и Центарот за стратешки истражувања на националната безбедност - ЦЕСНА Б од Белград. Целиот меморандум може да го погледнете ТУКА.