Нова Македонија: Енергетската и здравствената криза – правни, економски, психолошки и политички аспекти

Во организација на Асоцијацијата за корпоративна безбедност – Скопје и МИТ универзитетот денес, во Стопанската комора се оддржа меѓународна научна и стручна конференција: Енергетската и здравствената криза – правни, економски, психолошки и политички аспекти. Партнери на конференцијата беа: Факултетот за правни и пословни студии Д-р Лазар Вркатиќ, Нови Сад; ЦЕПС – Кисељак, БиХ; Институт за судска медицина – Скопје; Интернационален универзитет „Травник“, Травник; Истражувачки центар за безбедност, одбрана и мир – Скопје и Адвокатско друштво Чукиќ-Марков, Скопје. Мисијата на конференцијата е да се даде конкретен научен, стручен и поширок општествен придонес во одговорот на предизвиците со кои се соочуваат денешните држави заради актуелните состојби наметнати со тешките последици од пандемијaта со ковид-19 и енергетската криза.

Нова Македонија: Приватните детективи – реалност или мит?

Во американски филм, шпанска или турска серија, детективските теми отсекогаш биле атрактивни за гледачите и широката јавност. Мистеријата што ја носи нивната работа, истражувањето и резултатите од истрагата секогаш се теми што будат голем интерес. Филмуваните теми се навистина интересни, но дали тоа се случува и во реалноста? Дали начинот на извршување на недозволените дела, а и начините на нивното откривање во реалноста се совпаѓаат со оние што се прикажуваат во криминалистичките серијали? Дали и адреналинот при откривање на недозволените поведенија е со исто количество како она при следење на детективските серии или филмови? Како и да е, во секој случај, детективските теми и влегувањето во криминалистичко-тактичките истражувања на луѓето им даваат можност да почувствуваат привлечност, возбуда, очекувања и задоволства. Токму затоа и оваа детективска професија е интересна…